dissabte, 2 de gener de 2016

Any nou, enderrocs encara fumejants :-(


A Can Ricart, comença l'any 2016 amb una nau (de la part privada del recinte) acabada d'enderrocar, tot just el 23 de Desembre. Les seves parets, avui runa encara fumejant, eren testimoni de més de 160 anys de les lluites obreres i de la dignitat proletària dels nostres avis. La cultura del treball i l'esforç amarava l'amalgama que mantenia units els seus maons. Ara, cap sostre aixopluga aquesta memòria i, desaparegut l'escenari, aviat es perdrà el seu record per sempre. De la mateixa manera, s'estan esvaint els drets laborals que amb tant de sacrificis aconseguiren per a nosaltres. Continuem perdent llençols en cada bogada: Que malament administrem aquestes herències !!!!
Com és que un bé cultural d'interès nacional és enderrocat? Doncs en part, suposo que és perquè la part privada de l'antic recinte fabril ( aproximadament la meitat de la superfície) sols es considera zona d'influència, però no B.C.I.N. pròpiament dit. Tot i així cal un permís expressament concedit per la conselleria de cultura, a part dels permisos municipals corresponents.
Com és que trigaren 2hores 45 minuts en arribar els G.U.? A les 8h entrava l'excavadora. A les 8'15 vaig trucar al 092 per denunciar un possible delicte de destrucció del patrimoni històric. A les 8'30 enviava missatges a diferents regidors de l'actual equip de govern. A les 11h una parella de la G.U. apareixia en l'escenari de l'enderroc, demanaven papers, i aturaven la "deconstrucció". Els 300 metres que separen el Quartell que tenen en el parc central els han fet sense gaire pressa.... no havien esmorzat?
On són els defensors del patrimoni, dels drets socials i els patriotes agitadors de banderes? Doncs de moment, no saben/no contesten. El tema de les vacances nadalenques és el que té....

Que passarà ara? Doncs seria d'esperar que algú amb "mando" expliqui públicament les respostes a les nostres preguntes. No hi haurà algú que ens digui quines conseqüències legals patiran els responsables de  la destrucció del nostre patrimoni històric? Edificaran blocs de pisos damunt del cadàver de la nostra cultura? Quants milions d'Euros guanyaran en la jugada? Això amics meus, tant sols ho saben ells, jo sols aixeco acta gràfica dels esdeveniments succeïts, amb una clarificadora comparació fotogràfica de l'abans i el després dels plans urbanístics especulatius del 22@.

Podeu veure més fotos en  https://www.facebook.com/aavv.canricart/photos_stream?tab=photos_albums

(Les dues primeres fotos són fetes per l'Isaac Marrero en 2005, quan en Can Ricart hi havia 250 llocs de treball. L'escrit i les fotos de l'enderroc són fetes pel Joan Marca)