dissabte, 27 de març del 2010

Encara ens caldrà lluitar molt per defensar els nostres drets lingüístics


Una sentència recent acaba de condemnar una ciutadana catalana a pagar una multa de 180€ per una "falta de respecte a l'autoritat" que es concreta en haver-se dirigit reiteradament en català a uns agents de la Guàrdia Civil, a l'aeroport de Girona.

Tant Òmnium Cultural com la Plataforma per la Llengua, que han assumit la direcció lletrada del cas, interposaran recurs d'apel·lació davant l'Audiència Provincial de Girona, entenent que cal reparar aquesta discriminació lingüística.

La discussió entre la dona condemnada i els agents va començar quan els segons van voler obligar-la a parlar en castellà contra la seva voluntat, cosa que ella va desobeir d'acord amb els seus drets reconeguts legalment.

En una nota remesa aquest dijous, les dues entitats detallen que la seva clienta ha estat condemnada al pagament d'una multa de 180€, malgrat que el fiscal en demanava 200€, per una falta de l'article 634 del Codi Penal -falta de respecte a l'autoritat.

Al respecte, el text subratlla que "cal tenir en compte la legislació vigent", que permet parlar sempre en català a Catalunya. No obstant això, i segons aquestes dues entitats, la discussió entre agents i clienta es va iniciar quan la segona es disposava a agafar un avió a l'aeroport de Girona, pel fet que en dirigir-se als agents ho va fer en català.

Els agents de la Guàrdia Civil van exigir a la dona que se'ls dirigís en castellà, i davant la seva reiterada negativa van decidir sancionar-la, amb una denúncia que ha desembocat en el judici que ara l'acaba de condemnar a l'esmentada sanció econòmica.

En aquest sentit, Òmnium Cultural i la Plataforma per la Llengua han anunciat que recorreran la sentència presentant un recurs d'apel·lació davant l'Audiència Provincial de Girona, entenent que es tracta d'una discriminació lingüística que cal reparar.