dimecres, 10 de febrer del 2010

Crònica d’una destrucció soterrada.


Ara fa uns dos anys i pocs dies, en un be cultural d’interès nacional, els enderrocs d’un 30% de les naus amb alt valor històric va deixar un esplèndid descampat. Quan el veïnat pensava que les excavadores havien acabat la feina, va resultar que no. Sense conformar-se en haver tombat tot el que sobresortia del terreny fins deixar una encimentada esplanada, van iniciar el que semblava una mina a cel obert.

Treparen l’asfalt i tot el que hi pogués haver-hi sota, enduent-se tones de terra i runes. El pes de les enormes excavadores i la feina punyent de les seves pales trinxarien qualsevol cosa que, en un futur, pogués fer nosa a l’hora d’edificar.

Però els túnels de transmissió energètica, fets de volta de maó per mans proletàries expertes, estaven pensats per a resistir la pressió del vapor que hi circulava. La seva considerable fondària també fou un factor determinant per aconseguir el miracle: A data d’avui, hi ha encara més metres de túnels intactes que no pas destruïts.

Però l’actual propietària de la meitat del recinte, la immobiliària Alza, està a punt de triomfar allà on fracassaren els operaris d’Enderrocs Benjumea. Ja estan fent forats per “les seves terres”, a la recerca del nivell freàtic, els edafòlegs de Geotècnics Estudis que calculen la profunditat màxima extraible ( traduït, el nº de plantes de fondària que pot tenir un pàrquing).

Així que ja ho sabeu: Les visites culturals per a conèixer el nostre patrimoni, les haureu de fer amb caràcter d’urgència. La data de caducitat d’aquestes restes arqueològiques pateix una acceleració accelerada.

Article gentilesa de l'ull que tot ho veu.
Primera foto és del 2008, la segona i detall és del 5-feb-2010

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Si fos veritat això la reencarnació, aquests fills de sa mare serien durant mil·lennis pitjor que paneroles!!!

Anònim ha dit...

4rt trimestre 2008. Adjudicació Can Ricart Aparcament Parc Central Diagonal. Client: Realia Business S.A, Ricart Parc Central S.L, Inmobiliaria Colonial S.A y Coll Favà Park S.L. Superficie: 14.722 m2. Adjudicatari: GPO Ingeniería, S.A.